Dieta marocana | dieta marocana

Felul principal in bucataria marocana este cuscusul, asezonat doar cu legume ori cu carne ori legume si fructe.

Regimul de viata cu dieta marocana
Pranzul este masa lor principala. O masa tipica incepe cu o serie de salate reci si calde, urmeaza o portie medie de cucus cu crane (vita de obicei, oiae mai rar) si legume sau o supa din legume. Mananca lipie (paine nedospita) la fiecare masa, dar nu foarte multa. Masa se termina cu o ceasca de cei de menta.

Alte mancaruri traditionale 
Mancarea de naut si cea de linte sunt alte preparate satioase din bucataria marocana. Salatele au multa zeama de lamaie, ulei de masline. Consuma multe fructe uscate si alune, nuci caju si fistic. Condimentele cele mai des utilizate sunt scortisoara, chimenul, ghibirul, piperul, boiaua de ardei iute, anasonul, menta, patrunjelul, semintele de susan si sofranul. Beau lapte batut si manaca branza de vaca. Din cand in cand, includ in dieta lor pestele, in special tonul.

Fast-food de ocazie
Din anii '80, fast-foodul a patruns si in Maroc...o bagheta ori o lipie umpluta cu salata si omleta sau carne taiata fin (vita, oaie sau ton) insotita de un pahar cu lapte batut.

De ce nu se ingrasa
Cerealele sunt combinate cu numeroase legume si fructe si putine grasimi. Cand consuma carne, folosesc multe condimente, care faciliteaza digestia. Beau cai verde sau menta in cantitati mari.

Trucuri de slabit.
Consuma salata de legume la fiecare masa. Daca optezi pentru cuscus, limiteaza cantitatea la cinci linguri si completeaza cu multe legume si pui (echivalentul unei pale si fara piele). O salata de morcov ras iti va intregi masa, va aduce satietate si...putine calorii.
Evita pastele, carnea grasa si, desigur patiseriile, respectiv baclavalele si deserturile care abunda de zahar.

O masa echilibrata - cuscus cu legume (morcovi, dovlecei, napi, ceapa) ori cuscus cu spanac si pui perpelit pe gratar plus un pahar cu lapte batut ori o salata mare de legume cu branza. Ca desert, o portocala cu scortisoara.
La restaurant - salata de legume cu pui si suc de portocala.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu