Leguma cu daruri de leac

Topinambul are o tulpina ce atinge si trei metri in inaltime. Are frunze alungite si flori extrem de decorative, foarte asemanatoare cu ale florii-soarelui. Radacina este alcatuita din tuberculi.
Unii spun despre topinambur ca este o delicatesa pentru porci. Altii zic ca este ruda saraca a florii-soarelui. Dar este, de fapt, o leguma cu multe daruri de leac. In plus, e deosebit de gustoasa.

Popular i se spune nap porcesc, mar-de-pamant ori morcov de pamant. In vremuri de demult, se credea ca omul nu poate consuma aceasta planta si erau hraniti cu ea doar porcii. Numai ca planta topinambur a devenit celebra dupa ce o echipa de cercetatori germani au inceput s-o studieze cu mare atentie. Astfel, au iesit la iveala o serie de proprietati terapeutice demne de luat in seama.

La tranta cu kilogramele
Prima dintre ele, foarte importanta, este ca planta topinambur este aliata in lupta cu obezitatea. Asta nu inseamna ca putem manca in nestire, fara nici un fel de control, asteptand sa slabim. Luata sub forma de comprimate (care se gasesc in farmacii sau magazine naturiste), planta infraneaza pofta de mancare si, cu ajutorul unui regim alimentar, te ajuta sa scapi de kilogramele in exces. Topinambarul face minuni in indigestie si balonari. Atat sub forma de comprimate, cat si sub forma de ceai (in combinatie cu salvie), planta imbunatateste digestia, stimuleaza dezvoltarea florei intestinale, regleaza tranzitul intestinal (e foarte utila persoanelor care sufera de constipatie) si favorizeaza eliminarea gazelor.

Scade glicemia
Administrarea de comprimate de topinambur mentine normale valorile glicemiei la persoanele sanatoase, dar ajuta la scaderea valorilor glicemiei la persoanele diagnosticate deja cu diabet de tip II. Obligatoriu, tratamentul se face doar sub supravegherea medicului diabetolog. Nu in ultimul rand, topinamburul are efecte in reducerea tensiunii arteriale si a valorilor colesterolului rau din sange (LDL, cum il gasesti in buletinele de analize), intinereste imunitatea organismului in fata infectiilor si racelilor si trateaza candidoza.

Deliciu in farfurie
Tuberculii acestei plante seamana foarte mult cu cartofii, doar ca sunt umpic mai tari si nu au conturul regulat. Se pot consuma cruzi (rade topinambur impreuna cu un morcov, o telina mica si o radacina de patrunjel, adauga ceapa si un strop de maioneza si ai obtinut o salata de cruditati senzatioala), fierti sau prajiti, in supe sau ciorbe ori sub forma de piure.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu