Plante de leac care se culeg in post

Plantele vindecatoare au puteri sporite daca le culegi in anumite momente ale zilei, respectiv anumite perioade ale anului. Asa spuneau batranii.
In aceste intervale, principiile active au putere maxima, spun fitoterapeutii. Exista plante care se culeg cu precadere in Postul Mare, pentru ca atunci au cea mai multa forta.

Iarba-mare te intareste si te fereste...
Dintre aceste plante, cea mai buna si cel mai des pomenita in traditiile romanilor este iarba mare (sau omanul ori homanul). Planta era frecvent utilizata de daci, care spuneau ca perioada aprilie-mai, cu luna in descrestere (de obicei, in post), este cea mai propice pentru cules.
Ce are: bogata in principii amare, inulina si ulei volatil, iarba-mare are efect antitusiv, expectorant, spasmolitic, antiinflamator, antitumoral, e bun tonic digestiv si drenor biliar. Mai mult, stimuleaza fluxul menstrual, iar in doze potrivite, are actiune antibiotica si de detoxificare a uterului.
Ce face: exista documente care atesta ca Hipocrate, parintele medicinei, folosea leacuri din iarba-mare pentru tratarea diverselor boli femeiesti (plantei i se mai zice " lacrimile Elenei").
Decoctul (o lingura cu radacina uscata si macinata la 200 ml de apa rece, fiarta 15-20 de minute, infuzata 15 minute) este un bun expectorat, avand efect in bronsita cronica, tuse, tuberculoza. De asemenea, e un adjuvant eficient in tratarea afectiunilor hepatobiliare. Se iau 3-4 linguri pe zi, inainte de mese. Decoctul este bun si pentru spalarea parului, intarindu-i radacina.
Vinul tonic (preparat prin macerarea, timp de 3-4 zile, a 30 g de radacina uscata intr-un litru de vin rosu) este foarte bun in tusea convulsiva si impotriva anemiilor.


Urzica intinereste celulele
E folosita frecvent in meniurile de post pentru calitatile ei, fiind plina de vitamine si minerale, ajuta la detoxificare, regleaza tensiunea, trateaza afectiunile renale, tulburarile hepatice, problemele intextinale, anemia si, cel mai important, intinereste celulele si reface globulele rosii.


Traista-ciobanului regleaza tensiunea
In aceeasi perioada, se culege traista-ciobanului. Planta se usuca imediat dupa recoltare. Altfel, nu are nici-un fel de virtuti vindecatoare. Uscata, are proprietati vasodilararoare, antitumorale, regleaza tensiunea arteriala si opreste hemoragia. Se foloseste mai ales sub forma de infuzie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu