Pozitii care te imbolnavesc

Ai dureri de spate, ceafa, cap, ochi sau dinti? In circa o treime din cazuri, de vina e doar pozitia, postura gesita in care stai, si nu o cauza locala, cum esti tentata sa crezi.

Iti amintesti de vorba bunicii: "Stai dreapta, copila, ca imbatranesti inainte de vreme!"? Credeai ca-i o hachita de batrana, dar medicii au dovedit ca bunica voia doar sa te fereasca de necazuri. Si asta, pentru ca, stand cocarjata - fie si putin - sau pur si simplu incorect, iti fortezi organismul  sa adopte o pozitie anormala timp indelungat si, in acest fel, schimbi singura dispozitia fireasca a fiecarei articulatii in parte. Pe masura ce pozitia anormala se mentine, se creaza si se accentueaza bolile, cu tot cortegiul lor de simptome, mai mult sua mai putin dureroase,dar destul de raspandite, cum ar fi durerile de spate, de genunchi sau picioare, cefaleele, migrenele, ba chiar si diferite probleme maxilodentare si oftalmologice.

Ce este postura?
Felul in care corpul nostru sta, in functie de conditiile inconjuratoare si forta gravitationala, se numeste postura sau pozitie. Ca s-o mentii, te folosesti de un adevarat sistem de stabilitate verticala ce functioneaza automat si involuntar. Aceasta, sustin specialistii, nu se modifica nici cu exercitii fizice, nici cu gimnastica, nici cu vointa, tratament ori pastile, intrucat depinde strict de informatiile senzitive (tactile, dureroase, de presiune etc.) transmise din...talpa piciorului, de regula o zona ignorata total.

Nimic intamplator
Felul in care stai este cel pe care-l doresti din diferite motive, dar si cel pe care ti-l permiti, cel care iti este accesibil in raport cu forta gravitationala. Daca sistemul tau de stabilitate antigravitationala functioneaza normal, nu vei suferi de asimetrii corporale, nu vei avea muschii superficiali care sa fie in contractie cronica si nici dureri. Daca sistemul de stabilitate nu functioneaza normal, in organismul tau va exista o dezordine in felul cum tonusul si tensiunile muculare sunt distribuite pentru a-ti mentine stabilitatea. Si apar asimetriile corporale.

De la banala talpa
Aceste dezechilibre musculare, chiar si cele ce provoaca dureri osteoarticulare (ca si durerile lombare, cervicale, ale genunchilor sau ale picioarelor), provin din functionarea proasta a anumitor zone ale talpii. Aceasta determina o serie de "tulburari ascendente", care se propaga in cascada dinspre talpa catre partea suparioara a organismului pana produc o deviere de la pozitia normala a unuia dintre segmentele coloanei vertebrale (sacrala, lombara, toracica, cervicala).

Nici ochii nu se lasa
Este deja un fapt dovedit ca si tulburarile de vedere (miopiile, astigmatismul, hipermetropiile) pot sa fie declansate de pozitii gresite ale corpului. Asadar, vindecarea lor tine exclusiv de conectarea pozitiei gresite a corpului, nicidecum de vreo actiune locala, asa cum tindem de regula sa credem, apeland exclusiv la medicul oftalmolog. Motiv pentru care aceste afectiuni nici nu prea se vindeca...

Cine se ocupa de toate?
O ramura noua a medicinei clinice, numita posturologie, care de acum este prezenta si la noi in tara. Aceasta, prin metode simple si neinvazive, folosindu-se de studiul si observarea posturii (pozitiei) intregului organism, analizand pana si cele mai mici devieri de la postura normala, ale pozitiei in spatiu pe care o are fiecare articulatie in parte, ajunge la cauzele primare care provoaca disfunctiile si durerile de care te plangi si, ulterior, propune solutii terapeutice inovative care sa nu actioneze doar asupra simptomelor (dureri de spate, genunchi, picioare, ochi, dinti). Realizeaza, sustin specialistii, o recuperare totala, nu doar locala si episodica.

Ai grija la caratul greutatilor!
Cei mai multi oameni nu stiu sa ridice o greutate. Din pacate, ei se folosesc de spate si nu de picioare. Cea mai "sanatoasa" varianta de a ridica o greutate este de a kasa picioarele sa munceasca, nicidecum spatele. Asadar cand vrei sa ridici de jos un obiect greu, indoaie usor genunchii, nu spatele. Apoi, indreapta genunchii, pastrand obiectul cat mai aproape de corp. Nu ridica o greutate aplecandu-te de spate!.

Dureri de dinti cauzate de...spate
Exact asa, ar spune specialistii. Un studiu realizat in japonia vreme de 12 ani asupara a 20.000 de pacienti a revelat ca vindecarea tuturor problemelor dentomaxilare pe care le aveau a fost consecinta, in 70% din cazuri, a faptului ca le-au fost rezolvate devierile de la pozitia normala a corpului (de la dureri de cap la scolioze, afectiuni ale ochilor si ale cefei). Si asta, pentru ca neuroanatomia capului si a regiunii gatului este strans legata de pozitia in care stam.


In medie, corpul poate tolera sa stea intr-o pozitie fixa (in afara periaodei de somn) cel mult 20 de minute. Dupa acest interval, organismul simte nevoia sa-si schimbe pozitia. Si e chiar iindicat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu